پرش لینک ها
مجوز چاپ کتاب
جستجو

مجوز چاپ کتاب

آنچه در این مقاله می خوانید:

در حوزه نشر و انتشار کتاب در ایران، یکی از مهم‌ترین موضوعات مربوط به اخذ مجوز چاپ کتاب است. این فرآیند، نقش اساسی در تضمین حقوق مؤلفان، ناشران و همچنین حفظ انسجام و کیفیت محتوای کتاب‌ها ایفا می‌کند.

در این مقاله از سایت حضورمدیا، به تشریح جزئیات و مراحل دریافت مجوز چاپ کتاب در ایران خواهیم پرداخت تا خوانندگان با این موضوع حیاتی در صنعت نشر بیشتر آشنا شوند و در صورت نشر کتاب بتوان بتوانند به خوبی از حقوق خود دفاع کرده و از مزایای دریافت مجوز کتاب بهره‌مند شوند.

مجوز چاپ کتاب چیست؟

مجوز چاپ کتاب، مجوزی است که توسط سازمان‌های دولتی و نهادهای مربوطه صادر می‌شود و به موجب آن، ناشران و مؤلفان مجاز به چاپ و انتشار کتاب می‌شوند. این مجوز، ضمانت اجرایی برای رعایت قوانین و مقررات مربوطه در حوزه نشر کتاب است و به‌عنوان یک پیش‌نیاز برای چاپ و انتشار کتاب در نظر گرفته می‌شود.

نحوه گرفتن مجوز چاپ کتاب

اهمیت دریافت مجوز چاپ کتاب

دریافت مجوز چاپ کتاب از جنبه‌های مختلفی اهمیت دارد که در زیر به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌شود:

  1. حفظ حقوق مؤلفان و ناشران: این مجوز، حقوق مالکیت فکری مؤلفان و ناشران را تضمین می‌کند و از سوء‌استفاده‌های احتمالی توسط دیگران جلوگیری می‌نماید.
  2. تضمین کیفیت محتوایی: فرآیند دریافت مجوز چاپ، به بررسی و ارزیابی محتوای کتاب توسط متخصصان مربوطه می‌پردازد. این امر، موجب ارتقای کیفیت محتوای کتاب‌ها می‌شود.
  3. نظارت بر محتوای کتاب‌ها: مجوز چاپ کتاب، امکان نظارت بر محتوای کتاب‌ها را برای نهادهای ذی‌ربط فراهم می‌آورد و از انتشار مطالب خلاف قوانین و مقررات جلوگیری می‌کند.
  4. ایجاد نظم در صنعت نشر: وجود نظام مجوزدهی، موجب ایجاد نظم و انسجام در صنعت نشر کتاب می‌شود و از آشفتگی و بی‌قاعدگی در این عرصه جلوگیری می‌نماید.

مراحل دریافت مجوز چاپ کتاب در ایران

برای دریافت مجوز چاپ کتاب در ایران، چندین مرحله باید طی شود. این مراحل شامل موارد زیر است:

  1. اخذ شابک

شابک یا isbn همان شماره استاندارد بین‌المللی کتاب است.

بعد از اتمام نگارش و ویراستاری متن کتاب، صفحه آرایی و طراحی جلد، برای دریافت شابک کافی است که به سایت isbn مراجعه کرده و پس از طی مراحل مربوط به ثبت نام، درخواست خود جهت دریافت شابک را ثبت نمایید.

دقت داشته باشید که در صورت بروز هرگونه تغییر در کتاب مورد نظر، برای چاپ جدید باید مجددا درخواست شابک دهید.

  1. دریافت فیپا

فهرست‌نویسی پیش از انتشار یا همان فیپا شناسنامه اثر است که موارد ذیل را در نظر دارد:

  • نام نویسنده یا مترجم همراه با سال تولد یا وفات
  • مشخصات ظاهری کتاب (رقع، تعداد صفحات و …)
  • اطلاعات نشر (نام، آدرس، سال چاپ کتاب)
  • شابک

توجه داشته باشید که در صورت تغییر هر یک از موارد بالا، برای چاپ جدید نیاز به فیپای جدید خواهید داشت. در نظر داشته باشید که برای دریافت فیپا کافی است به سایت آن مراجعه کنید.

  1. دریافت مجوز از اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی

شما باید کتاب خود را همراه با فیپا و شابک به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارائه دهید. کتاب شما و از نظر محتوا و طراحی جلد و صفحه آرایی بررسی می‌شود تا با قوانین کشور مغایرت نداشته باشد.

خوب است که بدانید برای دریافت مجوز 1000 نسخه باید حداقل 2 و حداکثر 10 نسخه به ارشاد عرضه کنید. همچنین در نظر داشته باشید که برای دریافت مجوز مصحف شریف قرآن، باید از دارالقرآن نیز مجوز توزیع کسب کنید. برای آشنایی با مراحل چاپ کتاب در انتشارات خارجی، مقاله حاضر در حضورمدیا را مطالعه کنید.

مدارک لازم جهت دریافت مجوز چاپ کتاب

این مطالب را سعی کرده‌ایم تا طبق آخرین به روزرسانی‌های سایت ارشاد برای شما آماده کنیم تا بعدا دچار مشکل نشوید.

مدارک لازم به شرح زیر است:

  • اصل و کپی کارت ملی ناشر، مؤلف یا مترجم
  • پرینت نسخه نهایی و صحافی شده کتاب همراه با صفحه عنوان و شناسنامه و فیپا
  • ارائه فایل کتاب با فرمت pdf با حجم کمتر از ١٥ مگابایت همراه با شناسنامه و برگه فیپا در یک فایل
  • برای به‌ کاربردن هر نوع لقب (دکتر ،مهندس و ….) به عنوان پیشوند نام مولف یا مترجم، باید مدارکی جهت اثبات، در بخش ابتدایی فایل pdf به شکل اسکن شده ارائه شود.
  • همان گونه که در هر بخش از مراحل دریافت مجوز چاپ کتاب اشاره کردیم، برای دریافت مجوز نیاز به ارائه مجوزهای قبلی وجود دارد.

بنابراین به طور مثال برای دریافت مجوز فیپا، باید مجوز شابک را به همراه سایر مدارک ارائه دهید. برای دریافت مجوز چاپ کتاب ارائه مجوز فیپا و شابک ضروری است.

  • کپی یا اصل مجوز فیپا باید به آدرس کتابخانه ملی واقع در بزرگراه حقانی، روبروی ایستگاه مترو، ارائه شود و یا از طریق سایت  آن ارائه فایل انجام گیرد.
  • ارائه نسخه تکمیل شده فرم مجوز قبل از چاپ کتاب: برای ناشر یک نسخه (فرم ناشر) و برای ناشرمولف دو نسخه (فرم ناشر مولف)
  • مولفان ساکن شهرستان لازم است که معرفی‌نامه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان را نیز به سایر مدارک ضمیمه کنند. (برای تهیه فرم‌های مربوطه، به سایت مراجعه فرمایید.)
  • در صورت درخواست دریافت مجوز متن ترجمه، لازم است که اسکن تمام صفحات متن اصلی ارائه شود.

مدارک لازم برای دریافت مجوز چاپ کتاب

شرایط دریافت مجوز کتاب

همانطور که گفتیم کتاب مورد نظر نباید از هرگونه مغایرت با قوانین کشور برخوردار باشد. کتاب‌های علمی و مذهبی نیز باید دارای منبع معتبر باشند. در صورت عدم مغایرت با موارد گفته شده، کتاب شما به راحتی مجوز چاپ خواهد گرفت.

اخذ مجوز چاپ کتاب با حضورمدیا

مجموعه فرهنگی – رسانه‌ای حضورمدیا با سابقه تولید چندین کتاب می‌تواند شما را در امر چاپ کتاب و همچنین دریافت مجوزهای لازم برای آن یاری کند. به همین منظور شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد کتاب‌های چاپ شده توسط این مجموعه و همچنین دریافت مشاوره به سایت ما سر بزنید. لازم به ذکر است در مورد مراحل چاپ کتاب، مراحل ثبت کتاب در کتابخانه ملی و مراحل نوشتن کتاب به بخش بلاگ سایت حضورمدیا مراجعه کنید.

امیر حسین فتحعلی زاده

دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد رشته علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی (ره) تهران

سایر مقالات نویسنده

linkedin-sfathiلوگوی ایتالوگوی اینستاگرام

 

پیام بگذارید

این وب سایت از کوکی ها برای بهبود تجربه وب شما استفاده می کند.